Planifică excursie

Zona centrala a tarii este cea mai potrivita destinatie pentru turismul sezonier de iarna, dar ofera si nenumarate atractii de-a lungul intregului an.

In judetul Alba, turistii aflati in vacanta se pot bucura de frumusetile peisajului, dar se pot distra si la schi. Cei interesati de istoricul zonei, pot vizita doua cetati medievale: Cetatea Aiudului si Cetatea Calnic. Vara, o importanta atractie turistica este “Targul de fete de la Gaina”, ce are loc pe Muntele Gaina, la sud-vest de Avram Iancu.

Turismul rural este foarte dezvoltat in judetul Alba, iar in zona montana de nord iti stau la dispozitie peste 200 de pensiuni agroturistice, unde te poti bucura de bucatele locale, gatite in mod traditional. Ariesul atrage si pescarii amatori, fiind un loc ideal pentru cei care vor sa se relaxeze cu adevarat in vacanta.

In Muntii Sebesului ai la dispozitie mai multe partii de schi, sapte dintre ele construite in ultimii ani, iar impatimitii sporturilor de iarna nu vor regreta o vacanta in aceasta zona a tarii.

Cea mai cunoscuta statiune din judetul Alba este Ocna Mures, unde poti vizita impresionante lacuri aflate pe masive de sare.

In timp ce orasul Brasov este renumit pentru multitudinea de atractii turistice, de la faimoasele porti si bastioane pana la Biserica Neagra, intreaga zona este un paradis al sporturilor de iarna, ce pot fi practicate din noiembrie pana in martie.

Multitudinea de statiuni montane din masivul Bucegi este una dintre cele mai importante zone turistice din tara. Agroturismul este si el dezvoltat, cu multe oportunitati de cazare la pensiuni din zona Bran si Moeciu.

Castelul Bran nu trebuie ratat de turistii care vor sa viziteze zona, dar putini stiu de Sanctuarul dacic de la Racos sau tabara romana de la Rasnov, care nu trebuie nici ele ratate.

In Poiana Brasov te poti caza la hoteluri de cinci stele, dar preturi mai mici gasesti in statiunea Balneoclimaterica Zizin, afla la poalele muntelui Ciucas.

Zona Sibiu este recunoscuta pentru numarul mare de rezervatii si parcuri naturale protejate, cele mai spectaculoase fiind Rezervatia Naturala “Iezerele Cindrelului” si Golul alpin al Muntilor Fagaras.

Destinatie si pentru sporturile de iarna, judetul Sibiu se lauda cu statiunea Paltinis, prima statiune montana din Romania, fondata in 1894. Pe langa atractiile culturale ale orasului Sibiu, zona este recunoscuta si pentru Baza de tratament Bazna si Ocna Sibiu, statiuni balneoclimatice permanente cu ape saline.

Harghita este cunoscuta ca zona turistica pentru doua dintre cele mai renumite lacuri din Romania: Lacul Sf. Ana, format intr-un crater vulcanic, si Lacul Rosu, lac de baraj natural.

O alte zona cautata de turisti, in Harghita, pentru frumusetea naturala, este Cheile Bicazului, dar Grota Ursilor si Pestera de gheata sunt destinatii la fel de renumite.

In Salina Praid, turistii pot respira aer ionizat, benefic celor care sufera de afectiuni respiratorii, dar judetul Harghita mai are alte cinci statiuni balneoclimaterice: Borsec, Baile Tusnad, Toplita, Corund si Barzava.

Apele minerale de la Borsec sunt cunoscute inca din 1594, iar schiul si saniusul sunt alte distractii disponibile turistilor in statiunile din judetul Harghita.

In Covasna, atractia turistica de neocolit este Cetatea lui Miske, unde legenda spune ca ar fi locuit Ileana Cosanzeana. Rezervatia naturala Mestecanisul de la Reci si rezervatia naturala Cheile Varghisului sunt printre zonele care nu pot fi ratate de turistii ce vor sa descopere frumusetile tarii, alaturi de Pestera Gaura Tatarilor (Varghis) si Pestera Puturosul (Balvanyos).

La Balta Dracului, eruptia de noroi si gaze (oxizi de carbon si sulf), este folosita in tratamentul balneoclimateric. Alte statiuni din judet sunt Malnas, Balbanyos, Valcele, Ozunca-Bai si Sugas Bai.

Planul inclinat de la Comandau Covasna este un proiect ecologic realizat la sfarsitul secolului al XIX-lea, unde forta gravitatiei este folosita pentru transportul vagoanelor incarcate cu lemne.

In Mures, turistii sunt atrasi de cetatea medievala de la Sighisoara, dar si de rezervatiile naturale, printe care Padurea seculara de stejari de pe terenurile mlastinoase de la Mociar si Muntele de Sare de la Sovata.

Amatorii de vanat pot vizita Lapusna, iar pe Platoul Cornesti se afla o gradina zoologica situata in mijlocul zonei Padurea Mare, unde poti face mini-drumetii.

Statiunea balneoclimaterica de la Sovata este renumita pentru tratarea afectiunilor ginecologice, si bogatia de lacuri cu apa clorata si sodica.

Newsletter

Loading...Loading...