Rute de urmat

Centrul Transilvaniei reprezinta un spatiu turistic si legendar pe care orice persoana isi doreste sa il viziteze. Aici gasesti muzee,  case domnesti si boieresti,  castele in spatele carora se ascund povesti mai mult sau mai putin terifiante, dar si rute care te vor face sa te simti ca in povesti.

Trasee de urmat in Alba

Un traseu bine cunoscut este cel care porneste din satul Micesti (din Alba Iulia) si se indreapta catre Muntii Apuseni. Aici vei trece prin Podisul Tavernelor, pe langa raul Mures si Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul”.

Tot din Alba Iulia, mai exact din satul Sard, te poti indrepta in directia Sud-Vest catre pestera Gaura Calului (la o altitudine de 1190 de metri). Astfel, vei trece prin Pietrele Ampoitei (400 metri altitudine), prin satul Ampoita, pestera Liliecilor si Vf. Prislopului.

De asemenea, daca punctul de plecare este orasul Campeni, poti  face traseul catre Tara Motilor (Tara de Piatra  -  regiune situata in Muntii Apuseni), trecand pe langa paraul Valea Caselor la o altitudine de 600 de metri. In Tara Motilor vei putea descoperi descendenti ai celtilor, recunoscuti dupa culoarea blonda a parului si dupa ochii albastri.

Trasee de urmat in Sibiu

Desi Sibiul este cunoscut ca o zona culturala si medievala a tarii, se poate mandri si cu trasee uimitoare.

Pornind de la Medias, poti ajunge la Lunca Tarnavei, daca urmezi traseul raul Tarnava Mare. Pe aceasta ruta vei descoperi o Biserica „Sf Margareta”, construita in secolul 14, dar si o constructie din anul 1588, numita Casa Schuller (fosta manastire franciscana).

De asemenea, daca vei pleca din Sibiu, catre statiunea Paltinis, vei descoperi Cheile si Cascada Cibinului, loc in care te vei bucura de clima montana, aer tare si foarte proaspat.

Totodata, daca te afli in orasul Agnita, poti merge pe ruta Valea Hartibaciului, prin satul Ruja. In drumul tau vei descoperi Bierica romanica, ridicata in secolul 13, dar si Biserica evanghelica, din secolul 15.

Trasee de urmat in Covasna

Cele mai frumoase trasee pornesc din resedinta de judet, Sfantu Gheorghe. Prin satul Chilieni, vei trece prin depresiunea Sfantu Gheorghe, muntii Baraolt si vei vedea apoi cateva cladiri medievale, printre care: Biserica unitariana sau conacul Szkely.

De la Targu Secuiesc, poti porni catre muntii Bretcu si raul Negru, ajungand la Manastirea minoritatilor (ridicata in anul 1795), Biserica „Adormirea Maicii Domnului” si Biserica romano-catolica.

Trasee de urmat in Harghita

Daca pornesti din Miercurea Ciuc, mai exact din satul Harghita Bai, vei ajunge in depresiunea Ciuc din Muntii Harghita. Aici vei trece pe langa raul Beta (recunoscut pentru izvoarele de ape minerale, carbogazoase).

De asemenea, pentru a ajunge in Muntii Harghita, o poti lua in directia Nord, spre Vf. Harghita Ciceu si cabanadin zona. De la aceasta, poti merge mai departe, in sud catre Vf. Vinului (la o altitudine de 1380 de metri), iar la sud-vest, catre Baile Perla Vlahita.

Tot din Miercurea Ciuc, mai exact din satul Jigodin Bai, poti ajunge la raul Fitod (alt izvor cu apa minerala).

Din orasul Baile Tusnad, poti merge catre Pasul Tusnad si Defileul Tusnad.

Trasee de urmat in Brasov

Din Brasov, mai exact din Poiana Brasov, poti merge spre Vf. Postavaru, care se afla la o altitudine de 1799 de metri. Tot din Poiana Brasov, spre sud-vest, vei ajunge la Stanca Dracului, valea Cetatii si Cetatea Rasnov.

Pornind din orasul Codlea, catre Campia Barsei, vei ajunge la Cetatea Neagra (construita in anul 1211 de catre cavalerii teutoni). Tot aici vei intalni Biserica evanghelica, Biserica Saseasca si Cladirea Primariei.

Daca traseul tau incepe din orasul Sacele, vei trece prin Piatra Mare, Highis si Valea Morii, unde vei descoperi o serie de monumente etno (muzee, case mocanesti etc).

Daca pornesti din orasul Fagaras catre cetatea Fagaras, vei intalni o serie de muzee si biserici cu picturi murale (Biserica Sf. Treime – 1783). Tot aici vei putea admira Biserica din Stanca si casa memoriala Ioan Micu.

Trasee de urmat in Mures

Sighisoara, un alt oras medieval, ascunde trasee spectaculoase. Din Sighisoara te poti indrepta catre Defileul Tarnavei Mari („raul cu maracini”).  Vei trece astfel prin Dealul de Mijloc, Bradet, Cetatea Sighisoara (din secolul 14), Turnul cu Ceas sau „Biserica din Deal”.

Tot din Sighisoara te poti indrepta care Podisul tarnavelor, unde vei intalni Biserica „Buna Vestire” si Biserica evanghelica.

Din satul Oarba de Mures (din Iernut),  poti vizita Lunca Muresului. In drum, vei intalni zone importante precum raul Mures si Obeliscul celor 11.000 de militari romani omorati atunci cand zona Transilvaniei a fost eliberata.

Newsletter

Loading...Loading...