Specificul locului

Regiunea din centrul României are în componenţă cinci judeţe: Braşov, Alba, Sibiu, Covasna, Harghita. Această zonă a ţării te îmbie cu nenumărate frumuseţi în faţa cărora rămâi uimit: Muzeul Brukenthal, Transfăgăraşanul, cetatea medievală Sighişoara, staţiunea Predeal.

Braşov

Braşovul este un important centru turistic, cultural şi economic. Când spui Braşov te gândeşti la masivul Postăvaru, la staţiunea Poiana Braşov, unde anual vin să se recreeze mii de turişti sau la Biserica Neagră, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotică din România.

Faimoasă este şi Piaţa Sfatului din Braşov care găzduieşte un celebru festival internaţional de muzică uşoară. Pe scena acestui festival au concertat de-a lungul timpului câteva dintre cele mai mari nume din lumea muzicii.

În judeţul Braşov se află Predealul, staţiune frecventată de amatorii sporturilor de iarnă. Trebuie precizat că Predealul este oraşul situat la cea mai mare altitudine din România (1.030-1.110 metri).

Sibiu

Turiştii şi, în general, iubitorii de frumos îşi îndreaptă paşii adeseori către zona Munţilor Făgăraş, consideraţi de unii specialişti drept Alpii Transilvaniei. Aici întâlneşti lacul Bâlea şi Transfăgărăşanul, cea care era până nu demult cea mai înaltă şosea din România.

Oraşul Sibiu, capitala de judeţ, este renumit pentru atracţiile sale turistice (Muzeul Bruckental, Centrul istoric). Tot la Sibiu, au loc anual evenimente care atrag numeroşi participanţi: Festivalul Medieval “Cetăţi Transilvane”, festivaluri internaţionale de film şi muzică rock. În 2007, Sibiul a fost Capitala Europeană a Culturii.

Alba

În Alba predomină relieful de deal, podiş şi de munte. Merită mentionaţi Munţii Apuseni, în subsolul cărora se află zăcăminte de minereuri preţioase (aur, argint) şi minereuri neferoase (plumb, cupru, zinc).

Solul fertil a fost propice dezvoltării agriculturii (fructe, cereale) şi viticulturii. Podişul Târnavelor ocupă un sfert din suprafaţa judeţului şi este renumit pentru podgoriile sale, dar şi pentru rezervele de gaze naturale.

Oraşul Alba-Iulia, capitala judeţului,  a rămas în conştiinţa românilor ca fiind oraşul în care “Marea Adunare Naţională” a decis în 1918 Unirea Transilvaniei cu România.

Judeţul Alba mai este renumit şi pentru Târgul de fete de pe Muntele Găina, dar şi pentru portul popular al Buciumanilor şi dansul “Ţarina de la Abrud”.

Mureş

În judeţul Mureş se află Sighişoara, singurul oraş-cetate locuit din România. Numeroşi turişti vin anual pentru a admira şi fotografia principalele atracţii ale acestei superbe cetăţi medievale: Turnul cu ceas, Biserica din deal, scările acoperite.

Pasionaţii de munte se pot avânta către piscurile vulcanice ale munţilor Călimani şi Gurghiului. Iubitorii de concerte au parte în fiecare an la Târgu-Mureş de festivaluri de muzică rock.

Pe teritoriul acestui judeţ şerpuiesc râurile Mureş, Târnava Mare şi Târnava Mică. Fanii pescuitului sportiv sunt aşteptaţi să-şi încerce norocul în câteva dintre lacurile de pe teritoriul Mureşului: Sâncraiu de Munte (Peştişorul de Aur), Bezid, Iernut, Fărăgău, Zău de Campie, Uilac.

Covasna

Judeţul Covasna este unul dintre cele mai mici judeţe din România. Este considerat ‘pământul apelor minerale’ întrucât pe teritoriul său se află câteva izvoare de o mare importanţă: Biborţeni, Malnaş, Bodoc, Vâlcele, Covasna, Poiana etc.

Datorită aerului ionizat şi apelor carbogazoase, staţiunile din judeţul Covasna sunt faimoase în întreaga Europă. De asemenea, Covasna este cunoscut şi pentru bisericile sale fortificate, precum şi pentru porţile sculptate.

În zonele împădurite ale Covasnei se practică vânătoarea de urşi şi cerbi carpatini.

Harghita

Lacul vulcanic Sfânta Ana, sutele de izvoare de apă minerală sau Lacul Roşu sunt doar câteva dintre bogăţiile judeţului Harghita. Tot aici, sunt exploatate numeroase zăcăminte de minereuri:  sare, cupru, fier, mercur, andezite, bazalturi.

Clima din depresiunile intramontane este cea mai aspră din toate zonele populate ale României.  Localitatea Joseni este considerată “polul frigului”, aici înregistrându-se cele mai joase temperaturi de pe teritoriul ţării.

Newsletter

Loading...Loading...