Staţiuni

Fie ca ne referim la factorul de recreere si relaxare sau la tratamentul complex al diverselor afectiuni asigurat de curele de ape minerale, baile de noroi sau mofetele cu dioxid de carbon, statiunile din regiunea centrala a Romaniei sunt un adevarat miracol pentru cei care isi doresc o vacanta in deplina comuniune cu natura si beneficiile sale.

Situata la 850 de metri altitudine in judetul Alba, statiunea montana Arieseni este o zona pitoreasca, plina de obiective interesante de vizitat (Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Ursilor etc) si disponibila iubitorilor de schi in perioada decembrie-aprilie. Statiunea Albac, asezata intre Muntii Bihorului si Muntele Mare, dispune de partie de schi de dificultate medie. Printre activitatile care se pot realiza in zona se numara pescuitul de pastravi in Aries, excursii la stana si in catunele pierdute prin munti, mountainbiking, plimbari calare sau cu straful.

Statiunea de iarna Luncile Prigoanei-Poarta Raiului a fost numita de scriitorul Mihail Sadoveanu “Valea Frumoasei”, datorita padurilor intinse cu conifere, lacuri, fauna si flora.

Statiunea Ocna Mures, situata in Nord-Estul judetului Alba, este o buna destinatie de tratament datorita climatului tonic si al apelor minerale clorurate si sodice din lacurile formate in masivul de sare.

In judetul Sibiu, la aproximativ 30 de kilometri departare de orasul cu acelasi nume, se afla statiunea Paltinis, foarte cautata pentru sporturile de iarna gratie partiilor de schi dotate cu telecabine si teleschiuri.

Ocna Sibiului, statiune documentata din anul 1263, a devenit o oaza de odihna si cura balneara, cu 15 lacuri care ocupa cavitatile vechilor saline. Aici se intalneste cel mai adanc lac de ocna din Romania. Statiunea Bazna, situata in nordul judetului Sibiu, este cautata pentru apele ei sarate si pentru namolul sapropelic. Statiunea montana Balea Lac si statiunea Miercurea Sibiului sunt de asemenea destinatii balneoclimaterice de renume in teritoriu.

Statiunea Covasna este denumita si “statiunea celor 1000 de izvoare de sanatate” si este bogata in izvoare de ape minerale variate si emanatii naturale de CO2. O serie de statiuni foarte cautate de turisti se mai gasesc in judetul Covasna, dintre care: Balvanyos, Valcele, Doboseni Malnas Bai, Biborteni, Bodoc, Fila, Micfalau sau Valea Zalanului, unde se pot trata afectiuni dermatologice, ortopedice, cardiologice, reumatice, de nutritie, endocrine si genitale.

Judetul Harghita adaposteste statiunea Baile Harghita, destinatie balneoclimaterica fondata inca din anul 1800. Peisajul inconjurator de o frumusete salbatica pura, apele minerale benefice sanatatii si mofetele sulfuroase care vindeca boli cardiovasculare si afectiuni reumatice sunt cele mai solide argumente de vacanta in aceasta regiune unica.

Alte statiuni ale judetului sunt Barzava, Borsec, Bilbor, Corund, Praid, Toplita si Baile Tusnad.

In judetul Brasov se regasesc statiunile montane cu cea mai mare notorietate in Romania. Poiana Brasov, situata la poalele muntelui Postavaru, dispune de 12 partii de schi, o partie olimpica, partie pentru slalom special si urias, trambuline, telescaun, telecabluri si schi-lifts. In timpul verii, se poate practica tenisul, baschetul, inotul, echitatia, mini-golful sau drumetiile si se pot urma tratamente diverse pentru imbunatatirea starii de sanatate.

Statiunea Predeal este cea mai inalta asezare urbana din Romania, oferind turistilor posibilitatea de a se bucura de toate activitatile specifice acestor destinatii. Statiunea Paraul Rece din acelasi judet dispune de un climat montan tonic, cu veri racoroase si ierni friguroase si este excelenta atat pentru sporturile de iarna, cat si pentru relaxarea din timpul verii. Alte statiuni din judetul Brasov sunt Rasnov, Timisu de Sus, Moieciu si Bran.

Judetul Mures detine faimoasa statiune balneoclimaterica Sovata,  unde se afla cel mai mare lac heliotermic din lume si unic in Europa, format in anul 1875 in urma unor alunecari de teren. In afara de posibilitatile de tratament si plaja pe timpul verii, statiunea nu dezamageste nici iubitorii sporturilor de iarna, avand 2 partii disponibile la 6 kilometri de statiune, dotate cu telescaun.

Statiunea Sangeorgiu de Mures este o alta optiune de vacanta si cu potential terapeutic, avand ape sarate, namoluri, ape iodurate si clorurate, dar si o partie de ski pentru sezonul rece. Statiunea Praid este cunoscuta pentru mina de sare si peisajele minunate, iar microstatiunea Baile Sarate Jabenita este destinatia ideala pentru tratamentul cu ape minerale puternic sarate si iodurate, dar si cu aer puternic ozonat si purificat de vegetatia bogata a zonei submontane.

Newsletter

Loading...Loading...